Velg en side

Hei folkens, og velkommen til min blogg om krisehåndtering i alle dens ulike former – både i privatlivet og i jobbsammenheng. Jeg er en voksen mann bosatt i Oslo. Her jobber jeg med krisehåndtering som innebærer at jeg er profesjonell «brannslukker» ute hos bedrifter, offentlige institusjoner og andre organisasjoner. Jeg vil at ugress skal lukes ut før det vokser til kvelende slyngplanter.

På denne bloggen skal jeg belyse typiske problemstillinger og vanskelige situasjoner jeg har håndtert i min karriere og si noe om hvordan disse kan løses relativt enkelt om noe lignende skulle skje med deg eller din organisasjon. Tommelfingerregelen er å ta affære raskest mulig og ikke la ting skure i håp om at problemene går over av seg selv. For det gjør de sjelden.

Vær forberedt om det verste skulle skje

Stadig flere bedrifter og organisasjoner utarbeider og implementerer kriseplaner for å forberede seg på store ulykker og uhell. Skulle det verste skje, må man på forhånd ha definert klare rollefordelinger for hvem som gjør hva og når det skal gjøres. Ved å drille de ansatte og øve jevnlig blir man godt forberedt gjennom hele organisasjonen, fra ledelsen til dem «på gulvet».

Som privatpersoner kan man også øve på det samme. Prøv å klare deg en hel måned uten å bruke siste lønnsutbetalingen. Ikke kjøp mer mat på en uke – eller tre uker. Legg vekk mobiltelefon og datamaskin en hel dag. La bilen stå i flere dager. Hvordan løser du disse flokene? Kjenner du på mestringsfølelsen etter du har klart slike utfordringer?

Bedre føre var enn etter snar

Dette gamle norske ordtaket holder fortsatt vann. Eller som man sier på engelsk, «better safe than sorry». I Norge er våre live rolige og trygge. Samfunnet vårt er stabilt og forutsigbart, og vi opplever sjelden de store problemene. Katastrofer rammer som regel andre og sjelden oss. Men de få gangene vi er rammet har vi sett hvor lite forberedt vi er når det skjer.

Det er naivt, og kan faktisk bli farlig, om vi tror vi kan unngå de store problemstillinger som rammer andre land. Det som skjer andre steder i verden kan fort få konsekvenser også for oss. Epidemier, børskrakk, krig, flyktningkriser og uro blir dessverre mer og mer vanlig. Dette kan merkes hardt også hos oss, og da gjelder det å ha en kriseplan.